Genrebild.
Genrebild. Bild: Johan Nilsson/TT

Så många blir av med körkortet – stigande kurva senaste åren

Över 19 000 indragna körkort i landet. Så ser årets facit ut i trafiken – hittills. En ökning med över tusen fall, eller sex procent, jämfört med motsvarande period i fjol. Och ännu kraftigare har ökningen varit i Västra Götaland, där det ökat med hela 23 procent enligt GP.

ANNONS
|

Antalet körkort som dragits in i Sverige under första halvåret 2023 landar på 19 080. En ökning med drygt sex procent jämfört med samma period 2022, då man kunde räkna till 17 988 indragna körkort. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen.

– I de flesta fall beror ett återkallat körkort på någon typ av trafikbrott. Att bryta mot de regler som finns kopplade till trafiken innebär att man utsätter både sig själv och andra för risker. Att körkortet återkallas är i grund och botten en trafiksäkerhetsåtgärd, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Skillnader mellan kvinnor och män syns i siffrorna

Trots att ungefär lika många kvinnor som män i Sverige har körkort, var det i över 80 procent av fallen en man som fått sitt körkort indraget. Det kan dels förklaras med att män är överrepresenterade i trafiken generellt, men den förklaringen räcker inte helt och hållet, enligt Transportstyrelsen.

ANNONS

– Man kan inte säga att kvinnor kör bättre än män, men siffrorna talar för att kvinnor kör säkrare än män. En tolkning är att kvinnor inte är benägna att utsätta sig för risker på samma sätt som män gör och det återspelas i statistiken, säger Mikael Andersson.

Västra Götaland sticker ut – ökar mer än i övriga landet

De fem senaste åren har antalet indragna körkort legat på ovanligt höga nivåer, och i år ser man att Västra Götaland sticker ut i statistiken, skriver GP. Detta då 23 procent fler körkort dragits in under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

– Jag blir förvånad. Hade du sagt att det går ner hade jag inte blivit förvånad, säger Jan Bertilson, gruppchef på polisens trafikavdelning i region Väst, till tidningen.

Gruppchefen menar dock att ökningen skulle kunna ha ett samband med projektet ”Återta vägarna”, som går ut på att polisen i högre grad ska göra trafikkontroller i samband med polisarbete som inte enbart är kopplat till just trafikfrågor.

– I polisområdena försöker man jobba mer aktivt med att man ska ha kontroller för att beivra och hitta all brottslighet som färdas på väg, säger han till GP, och tillägger.

– Människohandel, narkotika, stöld, alla åker ju bil.

LÄS MER:Hemlös Lerumsbo stal lastbil värd 1,8 miljoner kronor

LÄS MER:Grov olovlig körning i Gråbo

LÄS MER:Körkortslös var narkotikapåverkad – stannade inte bilen på polissignal

ANNONS